Брезничани и слаковчани ще се събират на Игнажден за съвместно коледно тържество “От Никулден до Бъдни вечер”

Коледно тържество с надслов “От Никулден до Бъдни вечер” ще се проведе в брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. Честването е насрочено за 20 декември, когато се отбелязва Игнажден, съобщи за Zapadno.com секретарят на читалището Борис Борисов.

“От Никулден до Бъдни вечер” ще се проведе в малкия салон на културната институция, където ще бъдат подредени гозби за част от демеврийските празници и пресъздадени обичаи. Тържеството се организира от народно читалище “Просвещение-1870”, народно читалище “Искра-1932” в село Слаковци и брезнишкият пенсионерски клуб “Белите брези”.

Празникът Игнажден е свързан с различни поверия. Едно от тях е свързано с така нареченото “полазване”. Вярва се, че през новата година ще ти върви според това кой първи пристъпи прага на дома ти. Друго поверие пък гласи да не се прибирате у дома с празни ръце.

Това ще е втората съвместна инициатива между двете читалища и пенсионерският клуб. През месец октомври в читалището на Слаковци се състоя честване на празника на възрастните хора. Прочетете още по темата в публикацията: Слаковчани и брезничани честваха празник на възрастните хора с китка от танци и песни – СНИМКИ.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...