В музея на Брезник ще се изработват коледни картички, украсяват шишарки и провеждат други занимания във връзка с предстоящите празници

Занимания на тема “Коледа” обяви Общински исторически музей-Брезник, съобщиха от институцията.

Заниманията включват изработване на коледни картички, оцветяване на коледни символи, украсяване на, шишарки и много други дейности. Участието в тях се прави само с предварително записване на телефон 0885 323 516.

От музея припомниха, че първата коледна картичка в България е изпратена по пощата през 1885 година. Традицията е въведена от княз Фердинанд, който е първият притежател на подобна честитка. И до днес семейство Сакскобурготски притежават една от най-богатите и ценни колекции в света от поздравителни коледни и новогодишни картички. Първите картички се изработват и печатат в Германия, след което се добавя текст на български език.

Най-масово картичките се разпространяват в крайдунавските градове Русе, Лом, Видин, тъй като модата идва от Виена. В началото на XX-ти век русенската печатница „Модерно изкуство” произвежда първите картички в България, припомнят от Общински исторически музей-Брезник.

Във фонда на музея в Брезник се съхраняват картички от 1905 и 1906 година. Те са били са притежание на рода Кафеджийски.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...