Трънски деца огласиха със стихове и песни църквата “Света Петка” в Трън, където беше изнесена беседа – СНИМКИ

Духовна беседа в навечерието на коледните празници се състоя в църквата “Света Петка” в трънския квартал “Баринци”. Беседата беше водена от отец Михаил пред ученици и преподаватели от местното средно училище “Гео Милев”, както и граждани, предаде репортер на Zapadno.com.

Близо 50 ученици от началния етап на образование в трънската гимназия, заедно със своите учители, пристъпиха в двора на храма. Там отец Михаил ги посрещна с важен урок за влизането в църквата, кръстенето и моленето пред иконите. “Тук цялата атмосфера е пригодена към молитва. Затова ние отиваме в храма да се помолим. Господ казва: “Където са двама или трима, там съм и аз между тях”. Този храм е посветен на света Петка. Знаете ли как влизаме ние в храма? Обикновено мъжете сваляме шапки, жените са с покрити глави, но това не е задължително”, каза отец Михаил. Свещеникът отбеляза, че при влизането в църквата първо се кръстим.

След краткото уводно слово отецът, децата, учителите и гражданите влязоха в храма, където пред иконостаса беше прочетена молитва. Свещеникът отново продължи с въпросите към учениците, които бяха свързани с предстоящия празник Рождество Христово.

Част от учениците сложиха приятен завършек на беседата като рецитираха стихове и изпяха песни. Накрая малките гости получиха подаръци от църквата, Община Трън и фондация “ПИНК”. Радостните ученици си тръгнаха с по един екземпляр от “Евангелие в преразказ за деца”, икони, коледни чорапи, плодове и лакомства, но и ценен урок за това как да се държим в църквата.

Клисарката на църквата Стефанка Витанова не скри радостта си от проведената беседа, тъй като откакто е в храма не е виждала толкова деца в него. Инициативата е подета от Църковното настоятелство при храма.

Разгледайте снимки от духовната беседа в трънската църква “Света Петка”:

Виж също...

Loading...