Пожарникарите в област Перник са проверили близо 60 обекта във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници

Във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник са извършили проверки на обществените места, където се очаква гражданите да празнуват, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

Инспектирани са 20 увеселителни заведения – клубове, дискотеки, барове и ресторанти; 8 туристически обекта – хотели, хижи и ловен дом и 31 молитвени домове, храмове и манастири. Нарушения не са констатирани, а на управителите и отговорниците на обектите е извършен противопожарен инструктаж и са дадени указания за действия при евентуално възникнал пожар или запалване.

Превантивни съвети!

В навечерието на коледните и новогодишните празници се увеличава вероятността от възникване на пожари на обществени места или в домовете,  като най-честите причини за възникването им са паленето на свещи или бенгалски огън по елхите и  ползване на пиротехнически изделия – ракети, пиратки или фойерверки.

За предотвратяване на риска от възникване на пожари, запазване  живота и здравето на  хора и имущество, служителите от пожарната препоръчват:

Коледната елха е леснозапалима и изключително добро гориво, затова нека тя да е далеч от източници на топлина, свещи, отоплителни и нагревателни уреди. Закрепете я здраво, за да я предпазите от падане !

Ако използвате електрическа украса проверете добре техническото й състояние и изправността. Спазвайте инструкциите на производителя !

Пиротехническите средства – бомбички, пиратки, фойерверки, сигнални ракети и други подобни, са пожароопасни. Те са предназначени за използване на открито! При използването на пиротехнически средства в празничната нощ и безразборното им хвърляне/изстрелване от терасите, съществува риск за попадане в долните апартаменти или тези на най-близките сгради. Стриктно спазвайте инструкциите на фирмата-производител, когато боравите с фойерверките и сигналните ракети !

Поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки и на разстояние от запалими материали !

Употребявайте свещи на недостъпни за малки деца и домашни любимци места!

Когато излизате от вкъщи, се убедете, че не сте оставили горящи свещи !

Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън и фойерверки, а на по-големите обяснете какви са опасностите. Детската игра с огън е сред причините за пожар с тежки последици !

При пожар незабавно се обадете на телефон 112.

Виж също...

Loading...