Историк потърси отговори за облеклото на сурвакарската група на село Банище, което е отличително – ВИДЕО

Докладът “Сламената Коледа в село Банище, Брезнишко” беше представен от доктор Николай Сивков от Перник по време на петата национална научна конференция с международно участие „Общество, Култура, Образование” в Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Конференцията се проведе в края на месец ноември тази година. Историкът доктор Николай Сивков беше избрал да представи отговори на въпроси, свързани с облеклото на сурвакарската група на село Банище. “Донъкъде всички са доста еднообразни, но като погледнеш сурвакарските групи в Граово, изведнъж забелязваш, че има една група, която излиза от всичките тези групи някак си с тяхното облекло. Те са облечени в слама. Пита се защо”, каза доктор Николай Сивков.

Ученият е решил да потърси отговор на този въпрос по няколко канала на информация. Крайното му заключение е, че сламата е свързана с легенда с небесен произход. Легендата е известна и извън пределите на Европа. Докладът на доктор Николай Сивков ще бъде публикуван в сборник на Общинския исторически музей на Брезник.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още сподели доктор Николай Сивков за своя доклад (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...