Импресариото от Горна Секирна Иван Григоров ще дари на Държавния архив алманах за Македония с антикварна стойност и друга ценна книга

Импресариото от брезнишкото село Горна Секирна Иван Григоров направи коледен подарък за читалището в родното му място. В навечерието на Рождество Христово той дари 70 книги с разнообразна литература, закупени от издателство “Книгомания”, предаде репортер на Zapadno.com.

Иван Григоров се завърна за кратко в родното си село, за да се събере със семейството през почивните дни. Но освен да се види със своите роднини, импресариото направи дарение за местното народно читалище “Победа-2022”. Дарението представлява 70 заглавия с разнообразна литература, сред които автобиографични, художествени и детски книги с подаръци към тях. Подарък за празниците ще бъде направен и за Държавен архив-Перник, сподели Григоров.

В своята лична колекция пази две ценни книги. Едната е написана от академик професор доктор Димитър Раденовски и е озаглавена “Белоградчик – час по история“, а другата е “Алманах Македония, издадена през 1931 година. Импресариото споделя, че книгата за Македония е антикварна рядкост. “Аз я имам от много години. Подарък ми е от един мой приятел от Благоевград, Жоро Илиев се казва. Там са описани всички родове по Македония – преселници, кои къде е, откъде идва. Уникална книга е. Другата книга, която не се продава, е на академик професор доктор Димитър Раденовски. Той сега е директор на Белодробната болница в София, навремето беше министър. Той издава книги и лично той я подари на читалище “Победа-2022″ в село Горна Секирна. Надписана е от него с автограф. Няма я на пазара. В нея става дума за историята на Белоградчик”, каза Иван Григоров.

Двете книги възнамерява да дари на Държавен архив-Перник. Той вече е провел първоначален разговор, но не е уточнил какво точно ще дари за фонда. На въпроса защо е решил да се раздели с тези две книги импресариото отговори: “Ами живота, който го водя непрекъснато по градове на концерта, по-добре да се пазят на сигурно място. И да бъдат достояние на повече хора”, каза Григоров. Намерението му е в последните дни на 2023 година да направи дарението за Държавния архив.

Отминаващата 2023 година изпраща с над 200 концерта, които импресарската му агенция “ИВГРИ” е организирала, но и с високо отличие. То е връчено от Асоциация на музиканти, продуценти и автори и е награда за импресарска агенция № 1 в България.

Пожеланието към всички е да бъдат живи и здрави, а новата 2024 година да е по-добра и по-стабилна.

Виж също...

Loading...