Легенда от брезнишкото село Гърло: Герои, победили лоши управници с помощта на няколко въглищари – ВИДЕО

Доклад за приказни герои от село Гърло, Брезнишко беше представен по време на петата научна, с международно участие, „Общество, Култура, Образование” в Общински исторически музей-Брезник, която се състоя в края на месец ноември, предаде репортер на Zapadno.com.

Докладът беше представен от професор доктор Надя Манолова-Николова от Историческия факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Извор на данните в научния труд е бил сборникът на етнолога Александър Мартинов от село Гърло. “От този сборник е една много интересна приказка, която е регистрирана от село Гърло и в която става дума за герои, които побеждават царя, побеждават лошата царица. И един от тези герои става цар. Само че успява да направи това с помощта на няколко въглищари, които имат една войнствена сила”, каза професор доктор Надя Манолова-Николова.

Филм за живота и дейността на Александър Мартинов беше показан отново в края на месец ноември в град Брезник. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Брезничани и гости на Брезник се посмяха със забавни разкази от Граово, събрани от Ал. Мартинов – ВИДЕО.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още сподели професор доктор Надя Манолова-Николова за своя доклад (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...