Грандиозен сурвакарски празник в Брезнишко: Групата на Садовик е поканила 7 групи за местната “Сурова”

Общо 8 сурвакарски и кукерски групи ще обикалят около ритуалния огън за “Сурова” в брезнишкото село Садовик. Грандиозният местен празник ще се проведе на 13 януари 2024 година, предаде репортер на Zapadno.com.

На 13 януари от 15:00 часа на площада в селото ще започне церемония по официалното откриване на обновената чешма. Отец ще прочете молитва и поръси със светена вода реновирания символ на центъра на Садовик. Обновяването се извърши тази година със средства от награди на сурвакарската група, доброволен труд и пари за светещите букви, които кметът на Брезник Васил Узунов дарил. Прочетете още по темата в публикацията: Сурвакарската група на Садовик реставрира чешмата в центъра на селото, която е символ на традицията “Сурова”.

От 21:00 часа ще започне местният сурвакарски празник “Сировичкаре от векове”. Домакините от сурвакарската група на Садовик са поканили кукерските групи на елинпелинското село Лесново и софийското село Нови хан, както и сурвакарските групи на пернишкото село Дивотино, земенското село Мурено и брезнишките села Конска, Ребро и Банище. Досега на площада в селото са се събирали най-много 4 групи, заедно с домакините, поясни за Zapadno.com Кайчо Величков от сурвакарската група на Садовик.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...