Метеорологът Петър Янков за Zapadno.com: Месец януари 2024 година се очаква да бъде с температури над нормата

Като цяло месец януари 2024 година се очаква да бъде с температури над нормата и с валежи над климатичната норма – 50 до 70 литра на квадратен метър, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

На 1 януари времето ще бъде динамично – предиобед ще има повече слънце, а следобед бързо ще се заоблачава. Първите десет дни от януари ни очаква динамично време с чести валежи от дъжд и сняг. В началото на месеца от 2 до 4 януари ще превалява дъжд, главно в северната половина от страната, с количества до 10 литра на квадратен метър и максимални температури в традиционно най-топлите населени места до 13 – 15 градуса. В планините ще вали мокър сняг, с нова снежна покривка до 5 сантиметра.

След спиране на валежите и стабилизиране на атмосферата над България, на 6 януари ще захладнее като температурите през деня ще се задържат от 4 до 10 градуса, главно в Дунавската равнина ще вали дъжд, в Добруджа за кратко ще вали дъжд и сняг.

За януари народната метеорология гласи: голям сняг през януари предвещава голямо плодородие през годината. От 7 започва период с по-продължителни валежи от сняг в цялата страна, по-интензивни в западните и в южните райони. Снеговалежите ще свършват на 9 януари, като в населените места от Северна България се очаква снежна покривка от 20 до 40 сантиметра, а на юг 15 – 20 сантиметра. По Черноморието ще се образува нетрайна снежна покривка. В планините новият сняг ще бъде 30 – 60 сантиметра.

В началото на втората десетдневка, от 10 до 13 януари, ще бъде студено, снежната покривка в населените места ще се задържи. Дневните температури ще достигат -1 – 4 градуса. От 14 до 16 януари мъглите ще бъдат често явление. От 17 до 20 януари се очакват нови валежи от сняг, с интензивни валежи в южните райони.

В началото на третата десетдневка, от 21 до 25 януари, ще бъде студено със зимни мъгли и дневни температури от минус 3 до 3 градуса. От 25 до 30 януари ще се затопли слабо. Очакват се нови валежи от дъжд и сняг, повече над западните райони. Януари ще завърши с бързо повишение на температурите, което ще продължи и през първите дни от февруари. Нови валежи от сняг и чувствително понижение на температурите се очаква от 4 февруари.

Народна Метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За януари народната метеорология гласи:

Ако Голям Сечко е добър, пролетта ще бъде дъждовна, лятото – студено и обратно. Когато януари е без сняг, то юли ще е без дъжд. Голям сняг през януари предвещава голямо плодородие през годината. Ако прогърми през януари, лятото ще бъде ветровито, дъждовно и неплодородно.

Ако на първи януари падне мъгла, през лятото ще чакаме град. Ако вали сняг, на Петровден ще вали дъжд.

Ако на Попова Коледа (5 януари) замръзне китката, с която ръси попът, зимата ще е дълга. Ако срещу Богоявление нощта е облачна, то годината ще е плодородна.

Ако на 6 януари времето е меко, през годината ще има много болести. Там където има мъгла, през лятото ще падне град. Ако е ясно и студено овцете ще са здрави, а ако вали сняг много пчели ще се нароят.

Ако на Ивановден (7 януари) няма лед, лятото ще е хладно.

Ако на Бабинден (8 януари) вали дъжд и сняг, то годината ще е плодородна. Ако пече слънце, през февруари ще има мраз.

Ако на на Атанасовден (18 януари) има дебел сняг, берекетът през годината ще е голям. На свети Атанас си отива зимата.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

В публикацията са изпозвани снимки на Meteo Tv

Виж също...

Loading...