Нелегални мигранти из Брезнишко и Трънско: Зрелищно преследване на бежанци, граничен полицай, замесен в трафика и други куриозни случаи през 2023 година

Куриозни са случаите по пресичането на нелегалната миграция в общините Брезник и Трън, които са се случили през 2023 година. Поне за тези, за които официално се знае. В поредица от публикации читатели на Zapadno.com научаваха за интересни случки, при които са заловени бежанци.

През месец март от полицейски служители в Брезнишко беше задържан 26-годишен български гражданин, за това, че на 26 февруари 2023 година на автомагистрала „Тракия“ в землището на град Чирпан, област Стара Загора, в съучастие с 36-годишен помагач, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, е подпомогнал 45 мигранти – граждани на Афганистан, да преминат през страната в нарушение на закона. Прочетете още по темата в публикацията: В Брезнишко е задържан каналджия, който ескортирал пострадалите на магистрала “Тракия” мигранти, негов съучастник се издирва.

През месец май първо читателите на Zapadno.com научиха, че граничен полицай е заловен в Брезнишко в опит да подпомогне преминаването през границата на 7 бежанци. За случая от 22 май от прокуратурата бяха лаконични с информацията за участието на длъжностното лице. Прочетете още по темата в публикациите: В Брезнишко задържаха граничен полицай, опитал се да прекара мигранти през страната и След залавянето на мигранти в Брезнишко ще бъдат разпитани свидетели от съдия в Районен съд-Брезник.

Месец по-късно, на 21 юни, на пътя Перник – Брезник бяха задържани петима нелегални мигранти, но не беше установено лице, което да ги подпомага. В края на юни в района на трънското село Неделково беше заловен грузинец, превозващ в цистерна 18 нелегални мигранти. На по-късен етап каналджията се споразумя с Районна прокуратура-Перник. С определение на Районен съд-Трън споразумението беше е одобрено, като на обвиняемия бе наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 11 месеца с 3-годишен изпитателен срок.

През месец юли мъж беше привлечен като обвиняем за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона с цел имотна облага. Случаят е от 4 май 2023 година, когато в пернишкото село Мещица обвиняемият превозвал с товарен автомобил 38 граждани на Афганистан. Сред тях имало и лица, ненавършили 16-годишна възраст. Извършителят се е признал за виновен за престъпното деяние. Тогава на обвиняемия бе наложено наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване.

В разгара на летния сезон, на 3 август, в град Брезник възникна инцидент с лек автомобил с нелегални мигранти след зрелищно преследване. Каналджията избяга от местопроизшествието и остави няколко бежанци, които полицията задържа. Прочетете още по темата в публикациите: Зрелищен инцидент в Брезник: Кола с мигранти излетя от пътя и се заби в товарен автомобил – СНИМКИ и След екшъна между граничари и мигранти в Брезник все още се издирва шофьорът на автомобила, превозвал бежанците.

През месец септември преследване на нелегални мигранти започна от град Брезник и завърши в Перник, където в автомобила на двама каналджии бяха открити 10 мароканци без документи за самоличност. Прочетете още по темата в публикацията: Трафикантите на мигранти, които се изплъзнаха на полицаи в Брезник, са задържани за 72 часа и ще се иска постоянен арест.

Есента също беше белязана със зрелищен инцидент на главния път, преминаващ през общините Брезник и Трън. В началото на град Брезник след преследване бус с мигранти се заби в коритото на река. Трафикантът се укри, но по-късно беше заловен, а мигрантите се разбяха от местопроизшествието, но и те бяха задържани. Прочетете още по темата в публикациите: Инцидент в Брезник: Бус с мигранти се заби в река след опит на полицаи да го спрат – СНИМКИ и Началникът на полицията в Брезник и негови колеги заловили бягащи и спънали се в стълби бежанци от забилия се в река бус.

Равносметката на МВР беше, че от началото на годината до 31 октомври 2023 година българските гранични полицаи са предотвратили близо 170 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България. За този период за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 2 172 граждани на трети страни. Най-натоварена на изход остава българо-сръбската граница, където са задържани 88 % от тях.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...