Задава се фестивалът “Сурова Брезник ‘2024”, в който ще участват 10 сурвакарски групи от селата в Брезнишко

Записването за участие в XIX маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2024” е до 8 януари тази година. Заявките за явяване на общинския фестивал започнаха още в средата на месец декември 2023 година, предаде репортер на Zapadno.com.

На 18 декември миналата година в Община Брезник се е провела среща с читалища и сурвакарски групи от Брезнишко, на която са уточнени организационни въпроси. На 3 януари ще се проведе финална среща с групи от община Брезник, които ще участват в общинския фестивал. До средата на декември миналата година участие са потвърдили сурвакарските групи на брезнишките села Долна Секирна, Кошарево, Садовик, Ноевци, Гигинци, Ребро, Банище, Сопица, Велковци и Конска. Групите на селата Горна Секирна и Ръждавец няма да участват в общинския фестивал, но ще си проведат местни сурвакарски празници на 13 януари, поясни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

В регламента за участие организаторите от Община Брезник са определили категории. Една от тях е за детски сурвакарски групи, с възрастова граница от 3 до 14 години. Организаторите посочват, че не се допускат до участие деца под 3-годишна възраст. Друга категория е за сурвакарски групи, с участници над 14-годишна възраст. Третата категория е определена за гостуващи сурвакарски групи – кукери, джамали, бабугери и други. Гостуващите групи представят специфичната за техния регион (населено място) традиция. В предстоящото издание на “Сурова Брезник ‘2024” ще участват и гостуващи групи от други общини, като например групите на селата Мещица, Долни Раковец, Люлин и радомирският квартал “Върба”.

По отношение на организацията разходите за храна на всички участващи групи са за сметка на Община Брезник. Разходите за транспорт на групите от община Брезник са за сметка на организаторите. Разходите за транспорт на гостуващите групи са за сметка на участниците. За участниците се присъждат награди, като всички групи, които ще вземат участие във фестивала ще бъдат отличени с грамоти и предметни награди, както и по 200 лева за всяка дефилираща група. Парични награди от по 50 лева ще има за най-малък и най-възрастен участник. Наградите за най-възрастен и най-малък участник ще бъдат определени предварително, съобразно подадените имена в заявките, уточняват от Община Брезник. Наградният фонд е повишен с инфлацията, тъй като групите имат своите разходи, свързани с участието им, поясни още заместник-кметът Мария Добревска.

Фестивалът ще се проведе на 20 януари на централния градски площад в Брезник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...