Как го правят на юг: Брезник и Трън могат да вземат пример от Златоград, където отпадъците се събират “от врата на врата” – СНИМКИ

Най-южният град в България е Златоград. Градът е административен център на община Златоград, която е с население около 12 хиляди души. Намира се в област Смолян и е граничен, тъй като на 6 километра от центъра му е Гърция. Но освен с това Златоград е място за пример на други малки общини в страната ни, предаде репортер на Zapadno.com.

В града и селата в общината функционира система за разделно събиране на отпадъците. Системата е внедрена от Община Златоград и е от 2016 година. Хартия, пластмаса и стъкло се събират в отделни чували, които общинската администрация осигурява за домакинствата в къщи и многофамилни жилищни сгради, както и за институции. Такова събиране на отпадъците има и в Брюксел, така че Златоград не открива топлата вода.

Системата за разделно събиране на отпадъците е обхванала на 100 % населението на Златоград и селата в Златоградско. Началото е било трудно, но с увереност и ентусиазъм администрацията е успяла да наложи системата. “Първата година беше трудно и пробно. Беше неуспешно и демотивиращо. Сега събираме 150 – 160 тона хартия, пластмаса и стъкло годишно”, поясни за Zapadno.com Яна Хаджиева, която отговаря за организация и контрол на дейностите по разделно събиране на отпадъци.

Чувалите, в които домакинствата събират разделно отпадъци, се оставят до кофите или контейнерите за смет в определени за събирането им дни. Графикът за събиране на чувалите се оповестява на листовки, които Община Златоград разпространява по входовете на блоковете, пощенските кутии на къщите или лично на живеещите в къщите. Важно е от общинската администрация да са сигурни, че графикът е достигнал до хората.

Така в златоградчани се зародила култура по разделно събиране. Инициативата е ефективна и затова говори статистиката – около 90 % от живеещите в къщите изхвърлят отпадъците си в чувалите за разделно събиране и близо 45 % от многофамилните жилищни сгради.

От общинската администрация на Златоград са изготвили презентация, в която е описан моделът, по който се работи в най-южния град на България.

Разгледайте снимки на част от брошурата и графика, който Общината изготвя, може да разгледате:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Община Златоград

Виж също...

Loading...