Община Брезник очаква 2 760 000 лева от държавния бюджет за 2024 година за реализирането на два проекта, които трябва да са изпълнени до 2026-та

Два приоритетни проекта от община Брезник са включени в специалното приложение към Закона за държавния бюджет за 2024 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Държавният бюджет за настоящата година беше приет в края на 2023-та и обнародван в извънреден брой на “Държавен вестник” ден преди настъпването на новата година.

В края на 2023 година Община Брезник беше подала в Министерство на регионалното развитие и благоустройството два приоритетни проекта на обща стойност 2 760 000 лева. Единият проект е за реконструкция на довеждащ водопровод от язовир „Красава“ до помпена станция за питейни води „Гърло“, като стойността му е 2 милиона и 170 хиляди лева. Другият приоритетен за общината проект е изграждане на парк над бившата общинска болница в град Брезник. Стойността на проекта е 590 хиляди лева.

И двата проекта фигурират в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Според алинея 1 на член 107 в Закона за държавния бюджет за настоящата година министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да сключи с кметовете на общините споразумения, със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация до 31 декември 2026 година, за финансиране на проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на обекти. В алинея 14 от същия член на закона е записано, че Народното събрание може да извършва промени в приложението по приоритетните общински проекти по предложение на Министерския съвет, въз основа на предложение на кметове на общини, в срок до 31 март, до 30 юни и до 30 септември 2024 година.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...