Сурова в Брезнишко ‘2024: Традицията ще завладее половината населени места в общината – ГРАФИК

Изготвен е графикът за провеждане на местните сурвакарски празници на територията на община Брезник. На 3 януари представители на общинската администрация на Брезник, читалища и сурвакарски групи в Брезнишко са провели финална среща преди провеждането на празниците на 13 и 14 януари, предаде репортер на Zapadno.com.

На срещата са обсъдени подробности, свързани с организацията и провеждането на местните сурвакарски празници. Тази година традицията ще се пресъздаде в селата Бегуновци, Велковци, Сопица, Слаковци, Ноевци, Садовик, Гигинци, Кошарево, Долна Секирна, Горна Секирна, Банище, Конска, Ребро и Ръждавец. Кулминацията ще бъде общинският фестивал в град Брезник, които ще се проведе на 20 януари.

Големи срещи на сурвакарски групи са предвидени в селата Садовик, Долна Секирна, Кошарево и Гигинци. Графикът за организиране на местните сурвакарски празници е изготвен и утвърден, но е възможно по селата да има промени, които понякога се случват и в последния момент преди събитието.

Разгледайте графика на провеждане на местните сурвакарски празници в Брезнишко за 2024 година, който Община Брезник предостави за читателите на Zapadno.com:

На 13 януари от 18:00 часа на площада в село Ръждавец ще бъде запален ритуалният огън от местната сурвакарска група. Организатор на местния сурвакарски празник е народно читалище “Ръждавец-2023”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...