Брезнишката църква “Света Петка” съхранява икона на единствения зограф с подпис от “софийските зографи” – ВИДЕО

Доклад за дейността на „софийските зографи“ в Брезнишко и Радомирско беше представен от Мариела Стойкова от Национална галерия-София по време на петата национална конференция с международно участие, „Общество, Култура, Образование” в Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Конференцията се състоя в края на месец ноември миналата година и Мариела Стойкова беше сред докладчиците във форума. Названието “софийските зографи” е свързано с малкия периметър, върху който се простира дейността им. “Въпреки че единствените сигурни данни са, че те са с български произход, което се потвърждава от надписите върху иконите им, които винаги са изписвани на кирилица. Всъщност ние разполагаме само с едно-единствено име, известно от подпис. Всички останали имена са по писмени свидетелства, за които няма как да ви обясня конкретно. Ще ви кажа, че те повечето са анонимни зографи”, каза Мариела Стойкова.

Единственият зограф, от който е намерен подпис, е зограф Дойчин. Неговият подпис се свързва с църквата “Света Петка” в град Брезник. “Върху иконата от 1818 година ние намираме неговият подпис. Но се оказва, че зограф Дойчин е работил в региона и по-рано. Виждаме една негова икона на свети Архангел Михаил от 1815 година за църква в село Чуковец, отново в Историческия музей в Радомир”, каза Мариела Стойкова.

Нейният доклад ще бъде публикуван в сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник” том V, който предстои да се отпечата.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още каза Мариела Стойкова за софийските зографи (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...