От 10 години брезничани спасяват Богоявленския кръст, но как е възстановена забравената с десетилетия традиция

Вече 10 години спасяването на Богоявленския кръст от водите на река Арзанска (Турска) в град Брезник се отбелязва навръх Богоявление, предаде репортер на Zapando.com.

Традицията по хвърлянето и спасяването на кръста се е провеждала в Брезник до началото на 60-те години на XX век. Мястото, на което хората са се събирали и спасявали кръста, е било в обратната посока след моста, където се кръстосват улиците “Георги Ив. Бунджулов” и “Д-р Йордан Стефанов”. “Пазя една стара снимка. Тя ми припомни как с църковните знамена са отивали на реката. Било е страхотен сняг. Само че кръстът са го вадили от другата страната на моста. Реката е Арзанска, защото идва от Арзан, но се нарича и Турска, тъй като е минавала покрай турските къщи”, разказа местният историк Аниела Асенова. Последният свещеник, водил традицията, е протойерей Борис, който е дядо на Аниела Асенова.

В края на 2013 година на база на архивната снимка Аниела Асенова отишла при кмета на община Брезник Васил Узунов с предложение традицията да се възстанови. Кметът приел радушно идеята и вече 10 години Община Брезник съдейства с каквото може за спазването на традицията. “Решихме, че трябва да се възобнови традицията, която е прекъсната. За да може да върви на града и за благото на всички брезничани. В началото на 2014 година Общината изчисти на сегашното място на хвърляне на кръста реката. Първият, който извади кръста, беше Веселин Николов. Той го извади и на следващата година. Досега само брезничани са го изваждали. Радостно е, че се събират повече хора и става като един малък празник”, каза още историкът Аниела Асенова.

Навръх 10-годишнината от възстановяване на традицията Богоявленският кръст беше спасен от брезничанина Велин Йорданов. Снощи той е споделил на Аниела Асенова, че възнамерява да се хвърли в реката за разпятието. Прочетете още по темата в публикацията: Богоявление в Брезник ‘2024: В. Йорданов спаси разпятието и сподели радостта с другите смелчаци – ВИДЕО.

Тази година късметлият получи хавлия и икона като награди за смелостта си. Останалите четири момчета също бяха наградени с икони от Църковното настоятелство при храм “Свети Георги Победоносец” по случай годишнината от възстановяване на традицията.

Виж също...

Loading...