Защо взривиха най-високия комин в Брезник и какво ще бъде изградено на негово място

Защо най-високият комин в град Брезник беше взривен в края на 2023 година? Какво ще бъде направено на негово място? С тези въпроси репортер на Zapadno.com се обърна към собственика на терена, който разясни какви са бъдещите намерения за мястото.

Коминът беше взривен на 20 декември миналата година от специализирана фирма, която се занимава с взривни дейности. Съоръжението бе част от бившия държавен завод за резервни части “Борис Антов”. Прочетете и вижте още по темата в публикациите: Зрелище в Брезник: Взривиха най-високия комин в града – ВИДЕО и Падането на най-високия комин в Брезник е било изчислено да се случи в посока към нивите – СНИМКИ.

Теренът върху, който се намираше коминът, е частен. Собственикът му призна, че не е искал да взривява съоръжението, но е имал две опции. От държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение” са дали предписание коминът да бъде осветен или премахнат.

Собственикът на част от терена към бившия завод “Борис Антов” нямал намерение да осветява комина и затова се наложило да го взриви, за да не бъде потенциално опасен за въздушния трафик. На мястото на премахнатото съоръжение ще бъде изградена фотоволтаична централа с мощност 5 мегавата. Бъдещият соларен парк е обявен за продажба в сайт за недвижими имоти, а цената му е 5 500 000 евро без включен ДДС. Общата площ на имота е 48 000 квадратни метра. Срокът за включване на фотоволтаичната централа към „Електроенергиен системен оператор“ е месец май 2024 година.

Виж също...

Loading...