Областният управител на област Перник: На местните сурвакарски празници всяко населено място заслужава да бъде посетено

Всяко населено място в област Перник, където на 13 и 14 януари ще се пресъздаде традицията “Сурова”, заслужава да бъде посетено. В това е убеден областният управител на област Перник Людмил Веселинов, предаде репортер на Zapadno.com.

По-рано днес областният управител присъства на откриването на изложбата „Изкуството на маската“ в галерия “Атриум” в Областна администрация-Перник. В изложбата са показани сурвакарски ликове от групата на брезнишкото село Гигинци, които имат възможността да достигнат до Брюксел. Прочетете още по темата в публикацията: Представяне на сурвакарски ликове от Брезнишко пред политическия елит на Европейския съюз е сред целите на привърженици на традицията.

В събота областният управител ще посети заедно с министъра на културата малка част от селата в област Перник, в които ще се проведат местни сурвакарски празници. По този повод Zapadno.com го попита кои села също би включил в посещението. “Ако от мен зависи всяко населено място заслужава да бъде посетено и да се потопим в очарованието на този автентичен празник”, отговори Людмил Веселинов.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...