Представяне на сурвакарски ликове от Брезнишко пред политическия елит на Европейския съюз е сред целите на привърженици на традицията

Изложбата „Изкуството на маската“, която е подготвена от сдружение „Локално наследство“ през 2023 година по проект, е експонирана в галерия “Атриум” в Областна администрация-Перник. В нея са представени сурвакарски ликове от брезнишкото село Гигинци и пернишкото село Витановци, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата беше открита днес от ръководството на Областна администрация-Перник. На събитието присъстваха представители на сдружение „Локално наследство“, ценители на изкуството, фолклора, служители на областната управа и представители на Община Перник. На откриването заместник-областният управител на област Перник Владимир Русев благодари на областната администрация, че е приела изложбата да бъде представена в галерия “Атриум”.

Пред присъстващите председателят на сдружение „Локално наследство“ доктор Милена Любенова каза, че идеята е експозицията по проекта да представи традицията в България и извън границите на страната ни. “В резултат на това в изложбата може да се види са 12 маски, които бяха изработени от сурвакари от две селища на Пернишка област. Това са селата Витановци и Гигинци. И както може да се досетите тези маски представят двата основни типа, характери за нашите маскарадни игри в региона, съответно с перата и с кожите и рогата”, каза доктор Милена Любенова.

В изложбата са включени два сурвакарски костюма, десет винила с текст и снимков материал, в които е представена маскарадната традиция в Пернишко, персонажите в обичая и международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в град Перник. За първи път експозицията беше показана в началото на 2023 година в Перник, а през месец август миналата година и в Сърбия на джаз фестивала “Нишвил”. “Нашата амбицията, когато я подготвяхме, беше именно тя да не бъде показана само в рамките на проекта. Да имаме възможност да я представяме и след това. Миналата година по покана на музея в град Стрелча успяхме изложбата да гостува и там”, добави още доктор Милена Любенова.

Областният управител на област Перник Людмил Веселинов отбеляза, че галерия е особено пространство, което представлява вътрешен двор на администрациите на региона. “Всъщност това пространство дава най-голямата достъпност до магията на маскарадните обичаи, които са изложени в постери, в маски, в различни информационни елементи в настоящата изложба. Така че аз ще съм радостен, ако тази изложба се посети от максимален брой гости на администрациите”, каза Людмил Веселинов. Експозицията ще бъде изложена в галерия до края на месец януари.

Преди края на откриването художникът Сашо Евтимов направи предложение дали не би могло изложбата да достигне до Брюксел. На това предложение заместник-областният управител Владимир Русев каза, че миналата година са направени опити експозицията да бъде показана в столицата на Белгия. Опитите ще продължат и тази година с идеята сурвакарските ликове да бъдат изложени в Еропейския парламент. “Да, продължаваме да правим такива опити. Тази процедура е много сложна, защото се придвижва месеци наред. Пространствата са ангажирани с месеци напред”, каза за Zapadno.com заместник-областният управител Владимир Русев.

Виж също...

Loading...