Трънска Камчатка: Температурата в града край границата със Сърбия се понижи до минус 15,2 градуса или най-ниската за този зимен сезон

Мразовита е била нощта в град Трън на 10-ти срещу 11-ти януари, предаде репортер на Zapadno.com

Минималната температура е достигнала –15,2 градуса по Целзий. Тя е отчетена от уредите на държавната метеорологична станция, която е разположена в трънската махала “Илиин хан”. Това е най-ниската измерена температура в Трън за този зимен сезон. Вчера минималната температура в Трън е била – 11 градуса, поясни наблюдателят на станцията Кирил Марков.

В близост до сегашната метеорологична станция в Трън се е намирала и старата такава, която също е била единственото държавно измервателно съоръжение. То се е стопанисвало в продължение на 35 години от трънчанина бай Данчо. Именно на старата станция е била измерена най-ниската температура в страната – 38,3 градуса под нулата. Това е констатирано през зимата на 1947 година. По спомени на бай Данчо снежната покривка в Трънско тогава е била около 45-50 сантиметра, а студът се е задържал в продължение на повече от седмица, припомни преди време Кирил Марков.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...