Трънчани се подготвят за местните сурвакарски празници с нови елементи, които детската група “Преличотине” ще покаже

Тази събота, 13 януари, детската сурвакарска група на Трън, ще се събере на репетиция в трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, предаде репортер на Zapadno.com.

Детската сурвакарска група беше създадена през 2021 година и с това се възобнови забравена в пограничната община традиция. Групата носи звучното име “Преличотине”. Наименованието идва от трънската диалектна дума “преличотине”, която означава човек, който се преоблича и се представя за нещо друго. Това разказа в началото на миналата година историкът от Трън Кирил Марков. Прочетете още по темата в публикацията: “Преличотине” е трънска диалектна дума, но какво означава и как маскарадната традиция е свързана с нея.

Последните сурвакарски групи в Трънско са били от трънските села Кожинци, Мрамор и Филиповци. До началото на XXI век те са отбелязвали празника със страшните си костюми и звън от чанове. От няколко години традицията е възобновена с енергията на най-младите жители на общината – децата. В групата участват около 30 деца, които за участията в различни събития варират като точен брой. Водач на групата е Александър Дуцов, който тази година ще бъде с нов костюм. Освен него се подготвят и нови обичаи, които децата да представят при участията си. Новости ще има и по визията на малките сурвакарчета, поясни за Zapadno.com Стефка Бонева. Преди няколко години Стефка Бонева, която заедно с Галина Илиева и със съдействието на Община Трън и народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” възродиха маскарадната традиция в Трънско.

В събота от 11 часа в камерната зала на читалището в Трън за репетиция ще се събере детската сурвакарска група “Преличотине”. В 17 часа в трънското село Бусинци ще бъде дадено началото на местния сурвакарски празник, който ще бъде съчетан с обход на къщите в населеното място. На 20 януари сурвакарската група ще участва на общинския сурвакарски празник “Тайнството на Сурва” в град Радомир, а на 26 януари на международния маскараден фестивал “Сурва” в Перник. На 3 февруари ще се проведе зимният маскараден фестивал в Трън, в който групата ще покаже на трънчани и гости на града своята колоритност.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...