Варивото е традиционно ястие на граовци по това време на годината и датира от незапомнени времена

Варивото е традиционно ястие за най-студеното време през годината и с него се отличава трапезата на граовеца. То се свързва и със сурвакарски празници, които се провеждат в началото на всяка нова година. Ястието датира от незапомнени времена, каза за Zapadno.com местният историк от Брезник Аниела Асенова.

В трудове на изследователя на Граово Александър Мартинов и дългогодишния краевед Вера Георгиева също няма информация за датировката на варивото. Всички казват, че ястието датира от незапомнени времена. “Аз го свързвам с това. След опитомяването на кучето, първото домашно животно, което е опитомено от нашите прапрародители това е свинята. Въпреки че са заблажвали с врабчето, за да летят на полето като него, винаги граовци са се стремяли на трапезата за Божич (Коледа) са заблажвали с печена свинска глава или задължително с вариво от свинско месо. Причината да присъства главата на трапезата е, че свинята рие напред със зурлата, тоест на семейството да му върви в същата посока. Сега станаха модерни пържолите. Но какво са правили? Един ред нарязано зеле в една голяма калена тава или тенджера. След това слагат ред пушени кокали, пушено или непушено свинско месо. След това пак ред нарязано зеле и сланина. И най-отгоре, като се свършат всички меса, се слага зеле и мас и червен пипер. Цял ден къкри варивото на слаб огън и вечерта са го яли. Това е традиционното вариво. Може да има и други вариации, но аз го знам по този начин и всички възрастни хора така са го правили”, каза историкът Аниела Асенова.

На Сурова при обикалянето на сурвакарските групи по селата се дарява и вариво, освен останалите мезета, напитки или кой каквото има.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...