Какво се случва в Горна Секирна? Взеха ключовете от сградата на кметството, за да бъдат предадени на новия кметски наместник

Ключовете от сградата на кметското наместничество в брезнишкото село Горна Секирна са били взети на 9 януари от представители на Община Брезник. Според импресариото от селото Иван Григоров действието не е редно, тъй като в сградата се помещава местното читалище, предаде репортер на Zapadno.com.

На 9 януари Иван Григоров се свърза със Zapadno.com, за да сигнализира за взетите по-рано през деня ключове. В сградата се помещава народно читалище “Победа-2022”, кметското наместничество, но се използва и за сбирки. В една от стаите е обособен музеен кът с предмети от къщи в Горна Секирна.

Има ли проблем и какво всъщност се е случило в Горна Секирна? С тези основни въпроси репортер на Zapadno.com отиде в общинската администрация на Брезник, за да получи отговори, изясняващи ситуацията. Оказва се, че ключовете са взети, тъй като доскорошният кметски наместник Румен Николов не ги е предал на новия кметски наместник на Горна Секирна. Промяната при представителите на Община Брезник в населеното място идва след като през месец декември 2023 година Общински съвет-Брезник одобри структурата и числеността на брезнишката общинска администрация. През декември читателите на Zapadno.com научиха, че за Горна Секирна ще отговаря кметският наместник на Долна Секирна. Оказва се, че има нов кметски наместник на селото, който вече е назначен.

От своя страна Община Брезник е в правомощията си да изисква достъп до сградата, тъй като е назначен нов кметски наместник, а доскорошният представител на общинската администрация в Горна Секирна не ги бил предал. Това поясни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. “Читалището в Горна Секирна беше регистрирано в края на 2022 година. От тогава до момента в общинска администрация не е постъпвало искане за предоставяне на помещение. Сградата е публична общинска собственост. Тя е отредена за кметство и магазин. Така е записано в акта за общинска собственост. Ако новорегистрираното читалище си подаде заявление за предоставяне на помещение, тогава кметът внася докладна-записка до Общински съвет и съответно Общински съвет решава дали да бъде предоставено помещението или не. Отпреди няколко месеца по същия ред Общински съвет предостави помещения на нооворегистрирано читалище в село Ръждавец”, каза Мария Добревска. Заместник-кметът отбеляза, че в сградата в Горна Секирна не е предоставяно помещение за читалище.

Бившият кметски наместник Румен Николов, който е и председател на читалището в Горна Секирна, няма идея как ще се организира местния сурвакарски празник, тъй като ликовете и костюмите са в общинската сграда на селото, за която вече няма ключ. Той потвърди, че няма сключен договор, който да регламентира предоставянето на сградата за читалище.

Виж също...

Loading...