Сурвакари от групата на село Конска загряха на мината в Брезник за местния сурвакарски празник

Сурвакари от възстановената сурвакарска група на брезнишкото село Конска направиха репетиция преди утрешния местен сурвакарски празник, видя Zapadno.com.

По-рано днес представители на сурвакарската група на Конска, които са служители в минното дружество “Брезник Минералс”, изненадали колегите си на рудника край града. Облечени с костюмите си и нахлузили маски, сурвакарите донесоха празничното настроение на традицията “Сурова”, която утре ще завладее около 60 населени места в област Перник.

Звукът от чанове накара и управителят на минното дружество в Брезник инженер Ченко Геров да разучи от своите колеги ритъма на сурвакарския танц. От дружеството показаха кадри със звънкото посещение на мината. “Дойдоха да ни поздравят по традиционния начин, по който се отбеляза началото на Новата година в Граово. Както се полага, със сурвакарски костюми, с маски, със звънци и тъпан отправихме едни към други пожелания за здраве, добруване и успехи”, добавиха от “Брезник Минералс”.

Сурвакарската група на село Конска беше възродена в края на миналата година и през 2024-та ще участва в местните сурвакарски празници в Брезнишко. Прочетете още по темата в публикацията: Завръщане към корените в Брезнишко: Възраждат сурвакарската група на Конска, за да се предаде традицията на младите. На 13 януари от 18:00 часа в центъра на селото ще бъде запалена ритуалната клада и пусната заря. В 20:30 часа групата ще отпътува за близкото село Садовик, където ще участва в местния сурвакарски празник.

Снимка: “Брезник Минералс”

Виж също...

Loading...