В центъра на село Конска отново се изви сурвакарско хоро около горяща клада за Сурова – ВИДЕО

Сурвакарската група на Конска отново запали огнена клада на площада в брезнишкото село и възроди забравената за района традиция, предаде репортер на Zapadno.com.

Тази вечер в 18 часа сурвакарите от сурвакарската група на Конска посрещнаха групата на село Садовик. Двете групи изпълниха ритуалния сурвакарски танц около запалената на площада клада. Заформи се и селско хоро под музикалния съпровод на фолкорни ритми от колоната пред кметското наместничество. Срещата завърши с почерпка в зала, в която бяха подредени маси с вариво, туршия и мезета, както и напитки.

В такъв мащаб сурвакарската група на Конска е била за последно през далечната 1989 година. Преди десетина години е направен опит групата да бъде възстановена. Към днешна дата сурвакарите на селото са около 40. Най-възрастният е роден през 1956 година, а най-младият участник е на 8 години. Предстоят участия на групата на общинския фестивал в Брезник и на “Сурва” в Перник. След фестивала в град Брезник групата ще направи равносметка, поясни водачът на сурвакарите от Конска Александър Борисов.

Вижте в краткия филм на Zapadno.com как отново в Конска лумна сурвакарската клада (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...