Трънската сурвакарска група “Преличотине” репетира за местните сурвакарски празници – ВИДЕО

Детска сурвакарска група “Преличотине” – Трън проведе репетиция преди местните сурвакарски празници и фестивали, в които ще участва, предаде репортер на Zapadno.com.

Репетицията се състоя в камерната зала на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън пред родители на репетиращите деца. Групата е съставена от около 30 участници и тази година за представяне пред публиката е подготвен нов сценарий. Водач на детската сурвакарска група на Трън е Александър Дуцов, който води децата по мегдани и площади с обновена визия. Традицията с маскирането в Трънско беше възродена преди няколко години от Стефка Бонева и Галина Илиева, а съдействие им оказват от Община Трън и народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

Днес, от 17:00 часа, в трънското село Бусинци ще се проведе местния сурвакарски празник. След танц около кладата сурвакарчетата ще направят обход на селото. На 20 януари групата ще гостува в общинския маскараден фестивал в Радомир, на 26 януари ще се изяви на международния фестивал в Перник и на 3 февруари ще се покаже пред трънчани и гости на града край границата.

Вижте в краткия филм на Zapadno.com моменти от репетицията на детска сурвакарска група “Преличотине” (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...