Кладите на сурвакарските празници в Брезнишко бяха най-желаните по площадите – и от сурвакари и кукери, и от зрители

Кладата на местните сурвакарски празници в Брезнишко винаги е била този мистичен елемент, който е важна част от пресъздаването на традицията. Тази година елементът беше още по-желан (ще бъде и в центъра на село Ноевци, където довечера се провежда местния сурвакарски празник), видя Zapadno.com.

Танцът около горящия огън е магнетичен и радва окото на сурвакари и кукери (в някои села в общината гостуват кукерски групи, а названието на маскираните в Брезнишко е “сурвакари”), но и на зрителите отстрани. Тази година кладата беше още по-желана заради топлината, която излъчва – физичната. В нощта на “Сурова”, както е правилният начин на изписване на традицията, температурите навън се понижиха в селата до минус 9 – минус 12 градуса, а в отделни райони и още по-мразовити. По темата защо автентичната традиция е “Сурова”, а не “Сурва”, както е фестивалът в Перник, може да прочетете в публикацията: Полезно четиво за по-младите: Защо обичаят е “Сурова”, а не “Сурва”? Какво е сировишняк и за какво се използва той?

Студът не отказа голяма част от зрителите по площадите да изчакат ритуалните танци и възпламеняването на огромните огньове. След края на ритуала зрителите доближаваха кладата, за да се стоплят. В някои населени места се бяха погрижили за комфорта на публиката с изнесени външни отоплителни тела, запалени факли отстрани или възможност да влязат в местни заведения и зали към институции. Като цяло тази година е истинска “Сурова” – сурова, мразовита, което предразполага за още по-истинско изживяване на празника.

В част от селата направиха големи срещи с гостуващи групи, като например местният сурвакарски празник в Кошарево. Там домакините от групата се били погрижили да лумне стабилна клада и ефектен огнен надпис с името на селото и празника. В Долна Секирна пък са грейнали близо 500 факли, които възпламенили ритуалния огън на мегдана. В други села тази година не е имало пищни празници, но пък това не означава, че традицията угасва, а напротив. Например сурвакарската група на Слаковци не е прекъснала задружността със Селищен дол и тази година слаковските сурвакари са гостували на своите приятели в пернишкото село. В Сопица пък не са гостували никъде, нито приели гостуваща/гостуващи група/групи, но пък местните си устроили автентичен сурвакарски празник.

Тази година Zapadno.com се фокусира върху нов начин, свързан с отразяването на местните сурвакарски празници и нямаше как физически да бъдат заснети всички местни сурвакарски празници, но сайтът винаги е отворен да публикува снимки, видеа и информация от сурвакарските празници в Брезнишко или свързани с гостувания от групи от община Брезник, които са предоставени за цитиране с източник.

Накрая можем да си пожелаем спорна Нова година със здраве, воля за по-добро и мисъл за бъдещето.

Виж също...

Loading...