Сурвакарско шоу около кладата в Садовик сътвориха 7 групи със сурвакари и кукери – ВИДЕО

Невиждан досега местен сурвакарски празник сътвориха в брезнишкото село Садовик, предаде репортер на Zapadno.com.

Вечерта на 13 срещу 14 януари в центъра на селото среща си дадоха кукерските групи на елинпелинското село Лесново и софийското село Нови хан, както и сурвакарските групи на пернишкото село Дивотино, земенското село Мурено и брезнишките села Конска, Ребро и Садовик.

Още през деня започнаха честванията за местната Сурова с официално откриване на обновената от сурвакарската група на селото чешма в центъра. Привечер започна музика от колоните на DJ Димитър Стойчев от Радомир, а заедно с ритъма пристигнаха и полицаите. Служителите на реда създадоха временна организация на движението на автомобили заради местния сурвакарски празник. В същото време край площада се разнасяше аромат от потните мезета на механа “Кафану”.

С настъпването на вечерта температурата се понижи и достигна около минус 10 градуса. Студът не попречи на публиката, която беше поздравена с автентични мелодии от “Гайдарска дружина”.

Около 21 часа факлите на площада и в ръцете на групите бяха запалени. След това кукерските и сурвакарските групи навлязоха на площада от четири страни. Те изпълниха ритуален танц, след което възпламениха с факлите си кладата. Зрелищна и дълга заря над небето постави края на ритуала.

Вижте в краткия филм на Zapadno.com уникални моменти от местния сурвакарски празник в Садовик (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...