Символ от Трънския край вече отличава детската сурвакарска група “Преличотине” от останалите сурвакари в страната

Детската сурвакарска група “Преличотине” – Трън ще се отличава с елементи в своето облекло, предаде репортер на Zapadno.com.

Тази година към маските на децата-сурвакари се добавя нов елемент, който е свързан с грънчарството. Всеизвестен факт е, че Трънско и най-вече село Бусинци прославя района в страната и чужбина със своите грънчарски произведения. От Трънския край са именитите грънчари, а съдове, изваяни от техните ръце могат да се видят почти навсякъде.

Това е елементът, който вече ще присъства в детската сурвакарска група “Преличотине” и ще отличава от останалите групи в областта и страната. Фигурите са изработени ръчно от глина в “Бусинската сръчкотилница” и броят им е около 25. Те представляват фигури, съчетаващи доминото и маската. “В момента се сушат и ще ги прикачим към техните маски от кожа. Те са глазирани и ще бъдат вградени в маската. По този начин ще се отличаваме от другите сурвакарски групи. Мисля, че грънчарството, освен Ждрелото и киселото мляко, е едно от емблематичните неща и е редно да го покажем”, каза Стефка Бонева от групата.

Освен с обновено облекло групата ще зарадва зрителите с нов сценарий. “Тъй като сме детска сурвакарска група сме доста ограничени откъм сценарий. Миналата година имахме само наричане. Сватбата няма как да я покажем, много са малки децата. Тази година решихме да включим нови елементи и ще покажем как излиза първият сурвакар. Това е нашата идея – откъде са тръгнали сурвакарите”, каза Стефка Бонева.

Преди дни детската сурвакарска група проведе репетиция преди участията си в местни празници и фестивали. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Трънската сурвакарска група “Преличотине” репетира за местните сурвакарски празници – ВИДЕО.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...