Фестивалът “Сурова Брезник ‘2024” очаква над 1 200 участници от 19 населени места – ГРАФИК

19 сурвакарски групи от област Перник ще се включат в XIX маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2024”. Записването за участие беше до 8 януари, а събитието ще се проведе на 20 януари в центъра на град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Над 1 200 ще бъдат участниците в тазгодишното издание на фестивала. От села в община Брезник ще участват 12 сурвакарски групи. Сурвакари и персонажи ще се включат в “Сурова Брезник ‘2024” от брезнишките села Бегуновци, Долна Секирна, Кошарево, Слаковци, Садовик, Ноевци, Гигинци, Ребро, Банище, Сопица, Велковци и Конска, каза за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Гостуващите групи от други общини в област Перник ще са от 7 населени места. Сред гостуващите групи ще бъдат сурвакарите на радомирските села Дрен, Извор и Долни Раковец, пернишките села Люлин и Мещица, както и други.

Журналисти, фотографи и оператори ще могат да получат акредитации за заснемане на фестивала в деня на провеждането му – 20 януари. Акредитациите ще бъдат връчвани в народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник, но могат да се вземат и в дните преди фестивала. Изискването за получаване на акредитация е заснетите снимки и видеа да бъдат предоставени на Община Брезник.

В регламента за участие организаторите от Община Брезник са определили категории. Една от тях е за детски сурвакарски групи, с възрастова граница от 3 до 14 години. Организаторите посочват, че не се допускат до участие деца под 3-годишна възраст. Друга категория е за сурвакарски групи, с участници над 14-годишна възраст. Третата категория е определена за гостуващи сурвакарски групи – кукери, джамали, бабугери и други. Гостуващите групи представят специфичната за техния регион (населено място) традиция.

По отношение на организацията разходите за храна на всички участващи групи са за сметка на Община Брезник. Разходите за транспорт на групите от община Брезник са за сметка на организаторите. Разходите за транспорт на гостуващите групи са за сметка на участниците. За участниците се присъждат награди, като всички групи, които ще вземат участие във фестивала ще бъдат отличени с грамоти и предметни награди, както и по 200 лева за всяка дефилираща група. Парични награди от по 50 лева ще има за най-малък и най-възрастен участник. Наградите за най-възрастен и най-малък участник ще бъдат определени предварително, съобразно подадените имена в заявките, уточняват от Община Брезник.

Вижте графика за представяне на сурвакарските групи на фестивала “Сурова Брезник ‘2024”:

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...