За първи път домакини във Велковци посрещнаха сурвакари в дома си – ВИДЕО

Сурвакарската група на брезнишкото село Велковци е една от колоритните групи в региона със своите звънчари и персонажи, предаде репортер на Zapadno.com.

Групата наброява около 60 човека. Водач е Димитър Димитров, който вече 10 години води велковските сурвакари. Най-възрастният участник е малко над 50-годишна възраст, а най-малкият е на 5 години.

Сред колоритните персонажи е млада родилка с невръстния Василчо в пазвата си. Поп, клисар, младоженци, мечка и мечкар също са сред основните персонажи, без които посещенията по домовете във Велковци не минават. Всеки домакин е поръсен със светена вода от клисаря, а попът чете молитва за здраве.

В селото има и домове с хора, които за първи път стават свидетели на традицията с обхождането. Така се случи и в една от крайните къщи, където на 14 януари за първи път стопаните бяха посетени от сурвакарската група. Мечката нагази стопанина за здраве, а той дари бутилка с вино за сурвакарите. Клисарят му каза какво се прави при посещението от сурвакари. Участникът в групата завърши с думите, че стопаните могат да дарят каквото имат от сърце и душа.

Вижте в краткия филм на Zapadno.com как сурвакарската група на село Велковци обхожда населеното място и попадна на домакини, които за първи път посрещат сурвакари (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...