Сурвакарската група на Ноевци е най-желаният и очакван гост от домакините в селото – ВИДЕО

Сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци е най-желаният гост от ноевчани. Това може да стане ясно по време на традиционния обход на селото на 14 януари, предаде репортер на Zapadno.com.

На фестивали групата наброява около 120 човека. Освен звънчари са включени персонажи, играещи сватба, ромски катун, танцьори на хоро и други. От миналата година сред участниците е и магаре, което е собственост на англичанка, живееща в Ноевци. Жената предоставя животното за участията на групата на местни празници и фестивали. Магарето се храни здравословно и в менюто му присъстват само моркови и ябълки. Най-възрастният участник е на 75 години, а най-малкият е на 1 година и се казва Никола. Водач на групата е Марино Весков.

В утрото на 14 януари групата започва обиколка на къщите в селото, за да донесе здраве на стопаните. Домакините пък очакват атрактивните гости с отворени на дворовете порти и подредени с различни храни маси.

Ноевските сурвакари се отличават от останалите групи и с това, че огнената клада се пали винаги на 14 януари.

Вижте в краткия филм на Zapadno.com как домакини в село Ноевци посрещат сурвакарската група (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...