Мащабна инвестиция в туризма на Трънско започва да се превръща в мираж насред Знеполе – СНИМКИ

Ваканционното селище в землището на трънското село Главановци все още не е изградено. Инвестиционното предложение има 8-годишна история, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2016 година Регионална инспекция по опазване на околна среда и водите-Перник е одобрила осъществяване на инвестиционно намерение на казанлъшката фирма „Сабрина“ ООД след проведено обществено обсъждане на Оценката за въздействие върху околната среда за изграждане на вилно селище със 150 къщи. Фирмата предвижда да изгради ваканционен комплекс, състоящ се от еднофамилни жилищни къщи в местността „Тулбак“ в землището на село Главановци. Къщите на вилното селище трябва да са в близост до язовир „Ярловци“. Прочетете още по темата в публикацията: Жители на трънското село Главановци: Чухме за ваканционното селище, но не знаем повече за строежа му – ВИДЕО.

През 2018 година Zapadno.com информира своите читатели, че инвеститорът на бъдещото вилно селище край село Главановци намали наполовина броят на къщите – от 150 на 70. През месец юли 2020 година експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите-София бяха извършили извънредна проверка по подадена жалба за строителни дейности в частен имот, представляващ ливада в землището на Главановци. В поземления имот, който е с начин на трайно ползване „пасище“, в южната му част срещу терен, собственост на фирма „Сабрина“, отреден за ваканционно селище, са изградени частично канавка и черен път. В тази част на пасището тревната растителност е унищожена, уточниха тогава от Регионална инспекция по околната среда и водите-София.

През месец октомври 2023 година Регионална инспекция по околната среда и водите-София е извършила планирана проверка на инвестиционното предложение за вилното селище. От проверката научаваме, че къщите вече трябва да бъдат 50.

Към момента на проверката инвестиционното предложение за изграждане на 50 ваканционни къщички в близост до язовир “Ярловци” все още не е реализирано. Построени са фундаменти и колони за къщичките, трафопост и масивна бетоново-желязна ограда. Обектът все още не е захранен с електричество и няма изградена канализация. Няма установени нарушения и не са дадени предписания, поясниха за Zapadno.com от екоинспекцията в София.

Разгледайте снимки от напредъка на вилното селище в Трънско, които обективът на Zapadno.com заснети през 2021 година:

Виж също...

Loading...