В сурвакарската група на село Гигинци булката изведе младоженеца от дома му, а весел поп ги благослови – ВИДЕО

Сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци изпълни нещо нестандартно по време на обхода в населеното място на 14 януари, предаде репортер на Zapadno.com.

Обикновено и традиционно винаги младоженецът отива в дома на булката, за да я взима за сватбата. Но в сурвакарската група на Гигинци булката взе младоженеца от дома. Това се случи на 14 януари, когато сурвакарите обхождаха селото. Младоженецът пък провери дали булката е честна преди да го вземе. Така с чувство за хумор един от участниците в групата просрещна сурвакарите в дома си.

Водач на сурвакарската група на село Гигинци е Кристиян Николов. Водачът на групата застава зад думите си, че по време на обхода не изпълняват ритуала сватба, както на други места се прави, тъй като той не фигурира в пресъздаването на традицията. Но въпреки това при представяне на фестивали сватбата се разиграва. Най-възрастният участник е попът, който е на 70 години, а най-младият – 3-годишно дете.

Вижте в краткия филм на Zapadno.com как булката изкара младоженеца от дома му и обхода на сурвакарската група на Гигинци (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...