Пространството около Старата чешма в Бегуновци се облагородява с пейки, пътеки и храстова растителност

Oблагородяване на пространството около Старата чешма в брезнишкото село Бегуновци се извършва от миналата година, предаде репортер на Zapadno.com.

Дейностите са започнали през 2023 година и ще продължат и през настоящата. Очаква се те да бъдат възобновени щом времето се затопли. Вече са поставени дървени пейки във формата на полукръгове. Старата пейка ще остане, поясни за Zapadno.com кметският наместник на Бегуновци Станко Пергелов.

Предстои оформянето на пътека с плочки и бордюри, която да води към Старата чешма. Площта около мястото за отдих, което ще се обособи, ще бъде аранжирана с храстова растителност, вероятно туи. Работата се извършва от кметския наместник и още двама души, които са наети по програма за временна заетост.

Реновирането на пространството е било подкрепено финансово с дарение от минното дружество, уточни Станко Пергелов. Кметското наместничество е кандидатствало през 2022 година и е получило средства от дарението на „Асарел-Инвестмънт“ към Община Брезник.

Старата чешма в село Бегуновци не е спирала да тече повече от век. Водата от нея е изворна, но освен с това тя е известна и че на това място е започнало възникването на селото, добави кметският наместник Станко Пергелов.

Прочетете още по темата за историята на чешмата в публикацията: Почистиха около Старата чешма в Бегуновци, която не е спирала да тече от 100 години и е помогнала на близките села при продължително безводие – СНИМКИ.

Виж също...

Loading...