Прочутата везбарка от Брезник Еглика Стефанова ще покаже свои творби в навечерието на международния маскараден фестивал “Сурва” в Перник

Везбарката Еглика Стефанова ще покаже в град Перник изложбата “В света на българската шевица”, научи Zapadno.com.

Творбите на Еглика Стефанова, която родом е от град Брезник, ще бъдат подредени в Регионален исторически музей-Перник. Миналата година те бяха показани в Общински исторически музей-Брезник и галерия “Марин Гогев” в Перник.

Еглика Стефанова е родена в град Брезник през 1956 година. Тя е една от петте прочути везбарки на автентичната българска шевица в Софийската задруга на майсторите, където бе приета през 1988 година. От 2006 година е член на клуба „Българска бродерия“. Еглика Стефанова е участвала в различни изложби в страната и е организирала и собствени такива.

Еглика Стефанова е завършила основно и средно образование в родния си град, след което завършва висше икономическо образование. През годините тя е работила като счетоводител в Общинския съвет град Брезник (1977 – 1980 година) и в бившия завод „Пектин“ в Перник. Тя е известна и като копист на ситопечат. От 40 години Еглика е в град Перник, където е омъжена и живее със съпруга си. Има дъщеря, зет и двама внуци, единият от които е семеен и така се сдобива и с внучка. Кръстена е на баба си Егла от която е наследила любовта към шевицата. Само на тригодишна възраст тя хваща иглата и след множество убождания по детските пръстчета започва да веза. Така до ден днешен предава, учи и веза с любов.

Споделя, че везането действа съхраняващо и успокояващо. Не продава отдавна нищо, което е изработила защото е вярва, че парите от изработените с любов шевици не и носят хубаво. Хубаво носят само на купувача или притежателя. Това отбеляза преди време за Zapadno.com Михаела Методиева.

Изложбата “В света на българската шевица” ще бъде открита на 24 януари от 16:30 часа в Регионалния исторически музей.

Снимка: Михаела Методиева

Виж също...

Loading...