Сурвакарската група на село Слаковци уважава всеки при обхода на 14 януари – ВИДЕО

Сурвакарската група на брезнишкото село Слаковци е съставена единствено от местни хора, предаде репортер на Zapadno.com.

Водачът на групата Димитър Димитров е категоричен, че в нея няма “пришълци” и тя е съставена само от близо 60 слаковчани. “Всичко си е наше и от селото. Имаме две 2-годишни дечица, които ги правим. Най-възрастният е 50-годишен”, каза водачът Димитър Димитров. Той вече 10 години води слаковските сурвакари. Неговото мнение е, че в последно време Слаковци се е обезлюдило и политиката в страната трябва да е за заселване и запазване на селата.

Това, с което групата се отличава е, че по време на обхода на 14 януари пред къщите, в които наскоро е починал човек, сурвакарите се спират и отдават едноминутно мълчание и поклон. Водачът на сурвакарската група Димитър Димитров поясни, че всички трябва да се уважават.

Вижте в краткия филм на Zapadno.com как сурвакарската група на Слаковци обикаля селото (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...