За фестивала “Сурова Брезник ‘2024” са подготвени стотици бутилки с минерална вода, афиши и транспаранти – СНИМКИ

Подготовката за XIX маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2024” приключи. Докарани са стекове с вода, уточнени са организационни въпроси и са поставени афиши и транспаранти, предаде репортер на Zapadno.com.

В тазгодишното издание на фестивала участие ще вземат около 1 100 участници от 18 групи от общините Брезник, Перник, Радомир, Земен и Ковачевци. Сурвакарската група на брезнишкото село Ребро няма да участва, както беше заявено по-рано, уточниха за Zapadno.com от Община Брезник.

На главните улици в град Брезниик са поставени транспаранти, транспарант има и пред народно читалище “Просвещение-1870”, където ще се провеждат представянията на групите. Поканени са официални гости, сред които народни представители, областният управител на област Перник, кметове на общини в региона, ръководители на институции на областно ниво и други.

В регламента на фестивала е записано, че парични награди ще получат най-възрастният и най-младият участник, както и всяка една група. Кои са най-възрастният и най-младият участник ще стане ясно на фестивала, тъй като в заявките си не всички групи са записали пределите на възрастта на членовете си. “В някои заявки имаме дадени най-възрастният и най-малкият участник, но не във всички са записани. Затова може би на място ще ги определим”, каза заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. Тя отбеляза, че според първоначално подадената информация най-възрастният участник ще е в една от гостуващите от друга община група, но е възможно да се окаже, че има по-голям от него пазител на традицията.

По регламент участници под 3-годишна възраст не може да има. “Ако родители си ги водят и си отговарят за децата, но без присъствие на родител, под 3 години не може дете да участие. Това е във връзка със Закона за закрила на детето”, добави заместник-кметът Мария Добревска.

Подготовката е налице и зад стените на Община Брезник, където са складирани стекове с минерална вода “Горна Баня” от по половин литър. По преброяване на около бутилките са около 1 000. Те ще са както за официални гости, така и за участници. Община Брезник, която организира фестивала, поема разходи за храна и за транспорт на групите от Брезнишко. Разходите за транспорт на гостуващите групи са за сметка на участниците.

Разгледайте снимки от подготовката в Брезник за сурвакарския фестивал:

Виж също...

Loading...