Сурвакарската група на село Бегуновци – традицията върви ръка за ръка от големите към малките – ВИДЕО

Сурвакарската група на брезнишкото село Бегуновци успешно предава традицията на най-малките, предаде репортер на Zapadno.com.

На 14 януари тази годин сурвакарската група извърши обход на населеното място, за да благослови домакините със здраве. Впечатление при посещенията правеха младите и децата, които са част от групата. Те са показател, че сурвакарите на Бегуновци ще имат дълго бъдеще, но и има кой да предава традицията по местните сурвакарски празници и фестивали.

Сурвакарската група беше посрещната и в дома на вече бившия участник Стамен Николов, който ги нагости с вариво, греяна ракия и други вкусотии. Мечката от групата на Бегуновци нагази хубаво стопанина, който след ритуала каза, че се чувства много добре.

Повече от 20 години водач на групата е Стамен Цакманов. Най-възрастният участник е на 60 години, а най-малкият е на 2 години и половина. За фестивали групата наброява около 50 човека.

Вижте в краткия филм на Zapadno.com как сурвакарската група на село Бегуновци гостува на домакин (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...