Маскарадният фестивал “Сурова Брезник ‘2024” в 5-часово ВИДЕО и близо 100 СНИМКИ

Приключи XIX-ия маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2024”. Тази година в събитието участваха общо 17 сурвакарски групи от общините Брезник, Перник, Радомир и Ковачевци, предаде репортер на Zapadno.com.

Фестивалът започна в 14:00 часа с официално откриване, на което кметът на община Брезник Васил Узунов отправи приветствие. Сред официалните гости бяха областният управител на област Перник Людмил Веселинов, кметът на община Радомир Кирил Стоев, бившият народен представител Кирил Ананиев и други.

Първата сурвакарска група, която дефилира пред публиката, беше тази на село Кошарево. След нея се включиха и други сурвакарски групи от Брезнишко, а по-късно участваха и гостуващи сурвакари от съседните общини. Групата, която закри дефилетата, беше тази на село Бегуновци. Сурвакарите на село Ребро, които по програма трябваше да участват, не се включиха във фестивала, поради тъжен помен на член на групата. Сурвакарската група на град Земен пък в последния момент заявила, че няма да участва в събитието, въпреки че предварително заявила такова намерение.

Впечатление правеше, че голяма част от групите отиваха на централно място на площада след участието си пред читалището, където позираха за снимки.

Най-възрастният сурвакар на тазгодишното издание на фестивала е 76-годишният Георги Стоянов от групата на ковачевското село Сирищник, а най-младият – 3-годишно момче от сурвакарската група на брезнишкото село Велковци. За двамата бяха връчени парични награди от по 50 лева.

Фотографи от София, пернишкият телевизионен канал “Струма”, БТА, Zapadno.com и други медии отразиха маскарадния фестивал в Брезник. От Община Брезник и Общинския съвет отново се бяха погрижили отразяващите фестивала да имат топло помещение с възможност за зареждане на техниката и други удобства. Търговците също се погрижиха за брезничани и гости на града като предложиха най-доброто от своята продукция по част от главните улици в града.

Вижте в над 5-часовото видео на Zapadno.com провеждането на XIX-ия маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2024” (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Разгледайте близо 100 снимки от XIX-ия маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2024”, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...