Зимен маскарад в Трън ‘2024: Над 200 сурвакари и кукери си дават среща на площада в града край границата

На 3 февруари (събота) от 12:00 до 14:00 часа  на площада в град Трън ще се проведе общински зимен маскараден фестивал, съобщиха за Zapadno.com от Община Трън.

За четвърта поредна година ще се проведе зимен празник на маскарадните игри в Трънско, които са били част от българската маскарадна обредност. В зимния празник на община Трън ще  участват 6  групи с общо 210 участници. На празника ще се изявят: детска сурвакарската група при народно читалище „Наука-1967“ от пернишкото село Черна гора с ръководители Петър и Даниел Петрови; юношеска сурвакарска група от средно училище “Свети Свети Кирил и Методий” в град Земен с ръководител Иво Георгиев; сурвакарската група на брезнишкото село Велковци; кукерска група от 82 основно училище “Васил Априлов” в град София с ръководител Рада Андонова; кукерска група от петричкото село Коларово; детска сурвакарска група  „Преличотине“ от град Трън.

Групите от поколения предават едни от най-мистичните и колоритни български обичаи, богатството, традицията, занаята на рода с правенето на маски и емоцията на селището. Празниците са онези събития, които ни дават надежда, че животът ще е по-добър и ще пазим традициите.

Организатори на фестивала са Община Трън и трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...