Местните власти на Брезник и Трън се запознаха с възможностите за финансиране по програма на Национален фонд “Култура”

Работна среща между ръководството на Национален фонд “Култура” и кметове и председатели на Общински съвети в област Перник се проведе по-рано днес в Областна администрация-Перник. На срещата присъстваха заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска, кметът на община Трън Цветислава Цветкова и председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев, предаде репортер на Zapadno.com.

Пред присъстващите представители на местни власти изпълнителният директор на Национален фонд “Култура” Сава Драгунчев разясни какви са възможностите за кандидатстване и средствата, които ще се отпускат за творчески проекти. “Основният смисъл на тези турове, които правим в страната, е да се опитаме да намерим сечение между отделните параметри на различните общини. Когато е разписвана тази част, която е за култура в Плана за възстановяване и устойчивост, обстоятелствата са били различни, схващанията са били различни и капацитетът е бил различен. В крайна сметка са направени едни две схеми, които са за големи и за малки общини, основно казано”, каза Сава Драгунчев.

В хода на работната среща представители на малките общини научиха, че общинските администрации не могат да изразходват отпусканите средства, а само да ги разпределят по одобрените творчески проекти на институции и неправителствени организации. “Условието за предоставяне на тази помощ е съответната Община да успее да докаже бюджет за култура на конкурс. Съответно участието на Общината и на Национален фонд “Култура” ще бъде поравно. Тоест 50 процента осигуряване от Общината, за да може Национален фонд “Култура” да осигури другите 50. Това е за големите общини. За малките общини процентното съотношение е друго. Там е 75 срещу 25 – 75 по механима и 25 да бъдат осигурени от съответната Община. Размерът за малките общини е от 100 до 200 хиляди евро”, отбеляза още изпълнителният директор на Национален фонд “Култура” Сава Драгунчев.

По-късно през деня се състоя среща и с представители на читалища, музеи, галерии и други организации, свързани с културата и историческата памет в областта. Сред представителите бяха секретарят на народно читалище “Просвещение-1870″в Брезник Борис Борисов и председателят на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в Трън Сашка Иванова.

Виж също...

Loading...