10 сурвакарски групи от Брезнишко ще дефилират на международния маскараден фестивал “Сурва” в Перник

11 сурвакарски групи от общините Брезник и Трън ще участват XXX-ия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, съобщи за Zapadno.com главният експерт “Култура и духовно развитие” в Община Перник Иванка Василева.

Фестивалът ще се проведе от 26 до 28 януари в град Перник. Над 10 000 сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и други интересни персонажи ще вземат участие в международното събитие. На 26 януари ще се проведе младежкото маскарадно дефиле “Сурвакариада”, в което ще се включи и детска сурвакарска група “Преличотине” от Трън.

На 26, 27 и 28 януари ще се проведат състезателните фестивални дефилета. Участие в тях ще вземат 10 сурвакарски групи от община Брезник. Със свои сурвакари ще се представят брезнишките села Бегуновци, Долна Секирна, Кошарево, Слаковци, Садовик, Гигинци, Банище, Сопица, Велковци и Конска.

На 27 януари танцов клуб “Калина” и самодейци към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” ще се изявят във фолклорен концерт, който също ще е част от програмата на международния маскараден фестивал “Сурва”.

Сурвакарската група на село Ноевци се е била записала за участие във фестивала, но впоследствие решението е променено. “Решихме да пропуснем, заради късния час на минаване и натрупването на изоставане през целия ден от всички групи”, поясни за Zapadno.com водачът на групата Марино Весков. Сурвакарската група на Ноевци се подготвя за фестивала “Кукове” в Раковски, който ще се проведе през месец февруари.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...