Почетният гражданин на Брезник и скулптор с корени от село Ребро Ст. Марков със своя зала в Минна дирекция в Перник – СНИМКИ

Зала в сградата на Минна дирекция в град Перник носи името на скулптора с родословни корени от брезнишкото село Ребро и почетен гражданин на Брезник Стоимен Марков, предаде репортер на Zapadno.com.

Залата се намира на първия етаж в емблематичната пернишка сграда и е обособена с произведения на Стоимен Марков миналата година. Художествената колекция е на професор Емил Попов, на когото скулпторът и почетен гражданин на Брезник дарил произведенията приживе. Впоследствие професор Попов дарява колекцията на Градската художествена галерия в Перник. “Доста представителни са произведенията. Тоест можем да добием представа за цялостното творчество на Стомен Марков като живописец и като скулптор. Дава една представа за творчеството на Стоимен Марков като един от изтъкнатите местни творци”, каза за Zapadno.com областният управител на област Перник Людмил Веселинов.

Стоимен Марков е роден в Бургас през 1932 година, но корените му са от село Ребро, община Брезник. През 1956 година завършва Националната музикална академия, специалност виолончело. През 1968 година завършва скулптура в Националната художествена академия. Работил е като оркестрант в: Държавен ансамбъл за народни песни и танци (1956-1964 година); Народен оркестър при Радио София (1968-1972 година); Бургаски симфоничен оркестър (1972-1976 година) и други. От 1976 до 1982 година е скулптор-изпълнител в Централен куклен театър в София. От 1983 година е скулптор на свободна практика. Живял е в Бургас и София. В продължение на 18 години ателието му е било в село Бистрица, където сътворява десетки скулптури от дърво и камък. Участвал е във Втори международен симпозиум по скулптура – Бургас, 1973 година показвал е свои творби в Бистрица (2000 година) и галерия ”Максим” (2004 година). Стоимен Марков е почетен гражданин на Брезник. От 2007 година живее в град Перник. Отива си от този свят през 2022 година.

На отделно място в сградата на Минната дирекция е изложена скулптурата “Главата на Христос”, изработена от Стоимен Марков.

Разгледайте снимки от залата, която носи името на Стоимен Марков и показва негови творби:

Виж също...

Loading...