Руини край Църногорския манастир може да се превърнат в място за настаняване, но за целта се търсят допълнителни пари

Църногорският манастир над брезнишкото село Гигинци ще започне възстановяването на стара сграда, собственост на светата обител. Тя се намира извън пределите на комплекса, но съвсем близо до манастирските порти, съобщи пернишкият телевизионен канал “Струма“.

В момента там са останали само руини от някогашната постройка. За възстановяването на тази сграда управата на манастира ще получи европейско финансиране на спечелен от нея проект. Идеята е сградата да представлява място, в което посетители и гости на манастира да нощуват. “Търсим възможности да възстановим една сграда, която в момента има руини в нея, която е извън сегашните очертания на манастира. Тъй като, както добре знаете и сте отразявали, в Църногорската обител всяко лято се провеждат по няколко смени детски лагери. Провежда се наблизо съборът на фолклора на Граовския регион. Просто не стигат помещения. И ако има възможност, работим в тази насока. Не мога да се похваля, обаче и да кажа “ще”, тъй като субсидията която може да се получи или помощта, няма как да покрие размера на строителството”, каза пред канал “Струма” игуменът на манастира архимандрит Никанор. Той изтъкна, че сметките за строителството са правени преди покачването на цените.

От обителта търсят допълнителни възможности за финансиране на бъдещето изграждане на сградата, която ще представлява място за настаняване.

Снимка: Даниела Аризанова – архив

Виж също...

Loading...