На името на радетел за образованието и културата в Трънско, е именувано монтанско село, в което има и негов паметник

Мероприятия по повод отбелязването на 110-та годишнина от рождението на доктор Йосиф Иванов в селото, носещо неговото име – Доктор Йосифово в община Монтана са се провели на 20 януари тази година. По повод годишнината Държавен архив-Монтана е изготвил и представил документална изложба в сградата на народно читалище „Народна просвета-1926”, посветена на дейността и жизнения път на патрона на селото, съобщиха от държавното учреждение в Монтанско.

Доктор Йосиф Иванов Йосифов е ветеринарен лекар със заслуги в областта на кооперативната дейност, патрон на село Доктор Йосифово в община Монтана, област Монтана. Доктор Йосиф Иванов идва през 1939 година в село Лева река, Трънска околия, където престоява около 2 години и заминава за Добруджа. В началото на 1940 година на общо годишно събрание на Кредитна кооперация „Лева река” – село Лева река е избран за член и секретар на Организационното бюро и има за задача да организира кооперативната просвета сред дейците. Има за цел да привлече млади хора – стопани за кооперативни членове и да създаде малка кооперативна библиотека с книжнина за ограмотяване, добавят от Държавен архив-Перник.

Тържеството на 20 януари е било съпроводено с поднасяне на венци и цветя на паметника на доктор Йосиф Иванов и празнична програма на самодейните колективи от местното читалище. В документална изложба са включени документи, съхранявани в Учрежденския архив на Община Монтана и Държавните архиви в Монтана, Добрич и Перник. Целта на изложбата е да се покаже доктор Йосиф Иванов и като радетел за издигане образованието, културата и кооперативното дело в родното му село, както и в населените места, в които пребивава в Трънско и Добричко. “Изказваме огромна благодарност на колегите от Държавен архив-Добрич, които предоставиха дигитални копия на две снимки, свързани с живота на д-р Иванов в с. Карапелит, Добричко; както и на колегите от Държавен архив-Перник, за предоставено дигитално копие на протокол от общо събрание на Кредитната кооперация в с. Лева река, лично писан от д-р Иванов”, добавиха от Държавен архив-Монтана.

Колективът на Държавен архив-Монтана, начело с началника на учреждението Ангелина Емилова, има голяма заслуга за отбелязването на годишнината, тъй като се е постарал.

Личността на доктор Йосиф Иванов е почитана в селото, носещо неговото име. За това говори не само паметникът, издигнат в негова чест, но и добрините, които е извършвал приживе. “Той е бил личност над всичко. Той е бил за благото на всеки човек, въпреки че семейството му е било заможно с абсолютно всичко, той се отдава на това да тръгва, да се бори за свободата и правата на хората. Всеки да е равен. Това е моето мнение и на всеки”, сподели за Zapadno.com секретарят на народно читалище „Народна просвета-1926” в село Доктор Йосифово Емилия Петрова. На по-бедните и обикновени хора ветеринарният лекар не е взимал и стотинка за преглед или оказана помощ на животното, добави още Емилия Петрова.

Монтанското село носи името на доктор Йосиф Иванов по Указ на “Държавен вестник” от месец март 1960 година. Преди това селото е носило името Вълкова слатина. Паметникът на доктора е открит на 10 ноември 1957 година. Изложбата ще може да бъде разгледана в читалището на село Доктор Йосифово в следващия един месец. Той е взимал участие в читалищната дейност на селото, носещо неговото име.

Снимка: Държавен архив-Монтана

Виж също...

Loading...