Еглика Стефанова от Брезник показва около 80 шевици и бродерии от всички етнографски области в изложба – ВИДЕО

Везбарката Еглика Стефанова показва около 80 свои творби в изложбата “В света на българската шевица”, която гостува в Регионален исторически музей-Перник. Експозицията беше открита вчера пред ценители на изкуството, която преплита цветовете в нишки, предаде репортер на Zapadno.com.

На събитието присъства роднини, приятели и почитатели на Еглика Стефанова, която родом е от град Брезник. Въведението за откриването на изложбата беше направено от Цвета Бакарска от музея. “Днес ние сме домакини на една уникална – български шевици и бродерии на майсторката-везбарка Еглика Стефанова. Защо сме се спрели на Еглика Стефанова. Интересно е, че тази майсторка е от Брезник, от нашия край и затова сме решили да я покажем отново в Перник, и то именно в Пернишкия регионален музей”, каза Цвета Бакарска. При откриването на изложбата беше дадена думата на автора и част от гостите на събитието.

Еглика Стефанова е завършила основно и средно образование в родния си град,след което завършва висше икономическо образование. През годините тя е работила като счетоводител в Общинския съвет град Брезник (1977 – 1980 година) и в бившия завод „Пектин“ в Перник. Тя е известна и като копист на ситопечат. От 40 години Еглика е в град Перник, където е омъжена и живее със съпруга си. Има дъщеря, зет и двама внуци, единият от които е семеен и така се сдобива и с внучка. Кръстена е на баба си Егла от която е наследила любовта към шевицата. Само на тригодишна възраст тя хваща иглата и след множество убождания по детските пръстчета започва да веза. Така до ден днешен предава, учи и веза с любов.

Изложбата “В света на българската шевица” може да бъде разгледана до 8 март в Регионалния исторически музей.

Вижте във видеата на Zapadno.com откриването на изложбата (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...