Водачът на сурвакарската група на Ноевци: Бъдете Сурвакари, а не фестиваладжии! Милейте за празника, а не за снимките от него!

Водачът на сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци Марино Весков излезе със силно обръщение след края на XXX-ия международен фестивал на маскарадните игри “Сурва” в град Перник, видя Zapadno.com.

Zapadno.com припомня, че в края на по-миналата седмица от сурвакарската група на Ноевци взеха решение ноевските сурвакари да не участват в изданието на фестивала в Перник, въпреки че се бяха записали. “Решихме да пропуснем, заради късния час на минаване и натрупването на изоставане през целия ден от всички групи”, поясни тогава за Zapadno.com водачът на групата Марино Весков. Сурвакарската група на Ноевци се подготвя за фестивала “Кукове” в Раковски, който ще се проведе през месец февруари.

Вчера, след края на международния фестивал “Сурва”, водачът на групата Марино Весков излезе с обръщение в социалната мрежа Фейсбук. Целият текст на обръщението може да прочетете в редовете по-долу.

Приятели, познати и сурвакари…

Фестивалът в Перник приключи.Фестивал,в който ние не взехме участие,защото мнозинството от хората на събранието преценихме,че не сме съгласни с обявеното време.Това беше решение,за което всеки от нас се е питал поне по няколко пъти,дали е правилно,дали е справедливо,дали е обективно… Аз като ръководител на групата до момента,оставам на позицията си,а именно,че решенията се взимат на събрания с мнозинство,а не във Фейсбук и по чатовете! Съмнявам се,че има много хора от групата,които да обичат празника повече или колкото мен! Трудно е да се постига високо единомислие и 20 човека да вземем решение,от което да са доволни всички. Затова ще съм безкрайно благодарен на всеки,който се включва в събранията. На всеки времето му е най-ценно,знам това! Но няма друг вариант и не приемам за редно решенията да се взимат на друго място,освен на събранията в читалището ни! Вината да не отидем на фестивал е колкото наша,толкова и Ваша,скъпи приятели и познати! Много от вас обичам и уважавам и ви чувствам наистина близки! Нека това събитие да ни обедини и всеки да си направи изводите,а не да се караме и спорим! Това е единствения празник,който обединява голяма част от селото ни! Нека бъдем по-отговорни към събитията около празника и да уважаваме и другата гледна точка,освен своята! Искам да се извиня на всички разочаровани от решението,най-вече на бъдещето ни,а именно ДЕЦАТА!!!

Скъпи деца,имате цялото ми уважение и почитание! Вие можете да се учите от тези моменти и да промените събитията след време. Не трябва да спирате да обичате празника. Вярвам във вас!❤️

Искам да пожелая на всички и малки и големи,да бъдете здрави, отговорни и достойни! Обичайте празника,предайте традицията,научете децата на подготовката,организацията и на посрещането,свързани с обичая! Бъдете Сурвакари,а не фестиваладжии! Милейте за празника ,а не за снимките от него! Нищо не е свършено и нищо не може да ни събори,стига да сме единни и да минаваме през трудните моменти с разбиране и уважение! Бъдете здрави!❤️

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...