През месец февруари ще се редува мразовито време, характерно за януари и дневни температури до 19 – 24 градуса

Тази година февруари ще бъде с температури около климатичните норми, като очакваните средни температури през първата половина ще бъдат от 6 до 11 градуса, а през втората ще бъде по-хладно с 2 до 3 градуса – от 2 до 7 градуса. Във валежно отношение месецът, ще бъде с количества до 2 пъти над нормата  повече в западните и в южните райони, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Според климатичната справка средните минимални температури през февруари ще са от минус 5 до 2 градуса, а средните максимални температури от 4 до 9 градуса. Средната сума на валежите ще е между 30 и 50 литра, в южните и планинските райони до 90 – 110 литра на квадратен метър.

Февруари ще започне с топло за сезона време с мъгли в ниските места и слънце в планините. След дъждовния 2 февруари до 6 февруари ще бъде топло с бързо преминаване на облачни системи над северните райони и повече слънце над Южна България. На 7 февруари след краткотрайно захлаждане и превалявания от дъжд в крайните северни райони, отново ще се затопли, а мъглите и ниските облаци ще бъдат често явление в Дунавската равнина. Това са първите плахи опити на пролетта да даде заявка за своето настъпване.

С увеличаването на деня расте и броят на слънчевите часове. Най-високите измерени температури през февруари са между 19 и 26 градуса. Най-топло е било в Пловдив и Кнежа 26 градуса, в Ловеч, Плевен и Димитровград 25 градуса. Преносът на по-топли въздушни маси от югозапад ще повишат чувствително температурите. Тази година дневните температури се очаква да достигат 19 – 24 градуса. В планините снежната покривка ще бъде с дебелина до 150 сантиметра, а температурите често са под минус 10 градуса. Дебелата снежна покривка в съчетание с по-високи температури е предпоставка за падане на лавини. Котките и снегоходките са необходим аксесоар при взимане на мерки против подхлъзване и затъване в преспите.

Такива затопляния са особено опасни за ранноцъфтящите растения, които подлъгани от топлото време започват бързо да се развиват. При очаквоното последващо понижение на температурите, е възможно пъпките и цветовете да бъдат увредени. Другото име на февруари е Малък Сечко и той ще се прояви с чувствителни застудявания през второто и третото десетдневие.

Второто десетдневие ще започне с мокър сняг и захлаждане, с по-интензивни валежи в западните и северни райони. След краткотрайно стабилизиране на атмосферата над Балканите, от 15 до 17 февруари се очакват нови снеговалежи и чувствително застудяване. Дневните температури в традиционно най-топлите южни райони ще достигат едва 4 – 5 градуса. В края на второто десетдневие се очакват сутрешни мъгли и ниски облаци по Черноморското ни крайбрежие.

Третото десетдневие ще бъде по-студено от нормалното. Най-ниските показания на термометрите през февруари са отчетени в Севлиево – минус 35 градуса, в Исперих и Кнежа минус 32 градуса, във Видин, Чирпан, Горна Оряховица – минус 31. Много студен е бил февруари през 1929 година, когато водната повърхност по нашето Черноморско крайбрежие се покрива от плътен лед. Рекордни студове са отбелязани и през 1944, 1950 и 1954 година.

Тази година през първите дни от третото десетневие, до 24 февруари ще бъде студено с облаци, преохладени мъгли и мразовито време, характерно за януари. Дневните температури ще се задържат отрицателни от -4 до 0 градуса. След краткотрайно затопляне на 25 февруари, от 26-ти до края на месеца ще преминат серия циклони, започващи своя живот над Гърция. Очакват значителни количества валежи, предимно от сняг, повече в западните и южните части от страната и чувствително понижение на температурите.

Народна Метеорология

За февруари народната метеорология гласи:

Малък Сечко ако е топъл, Великден ще е студен. Ако през февруари котката се препича на слънце, то през март ще се крие на топло. Ако прогърми през февруари, то храните ще са скъпи, а годината ще е дъждовна.

Ако на Трифоновден (първи февруари) вали дъжд, то пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са пълни, а ако вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата също ще е добра.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

В публикацията са изпозвани снимки на Meteo Tv

Виж също...

Loading...