Везбарката от Брезник Е. Стефанова: Българското народно творчество трябва да се предава на поколенията – ВИДЕО

Везбарката, родена в град Брезник, Еглика Стефанова е на мнение, че българското народно творчество трябва да се предава от поколение на поколение. Това каза тя пред камерата на Zapadno.com след откриването на изложбата “В света на българската шевица” в Регионален исторически музей-Перник.

Еглика Стефанова е родена в град Брезник през 1956 година. Тя е една от петте прочути везбарки на автентичната българска шевица в Софийската задруга на майсторите, където бе приета през 1988 година. От 2006 година е член на клуба „Българска бродерия“. Еглика Стефанова е участвала в различни изложби в страната и е организирала и собствени такива. Везбарката не може да обясни откъде идва желанието и да се занимава с шевици и бродерии. “Това не мога да го обясня. То е просто вътре в мен. Всеки ден съм с шевиците. Всеки ден бродирам, дори когато съм болна”, каза Еглика Стефанова. Тя обича всичко от родния Брезник като например граовските песни и граовските шевици. “Такива везани ръкави като граовските ги няма в никоя от етнографските области”, отбеляза още везбарката.

Везбарката се е заела да започне да обучава ученици от технологична професионална гимназия “Мария Кюри” в Перник, на които да предава занаята. “Сега получих поздравителен адрес от технологична професионална гимназия “Мария Кюри” и обещах да ходя да запозная децата с шевиците. Имах една ученичка тук, но доникъде не стигнахме с нея. Тя изгуби интереса. Търся нови ученици”, каза Еглика Стефанова. “Всичко трябва да се предава. Не само шевицата. Цялото българско народно творчество трябва да се предава и да се запази”, отбеляза още тя.

Вижте във видето на Zapadno.com какво още каза Еглика Стефанова (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...